Slovenija opozarja državljane, da jih lahko nadaljevanje tega dela stane življenja.. Izvedite zdaj

0

Včeraj, v torek, je Svetovna zdravstvena organizacija med objavo najnovejšega poročila o trendih v porabi tobaka prvič v svoji zgodovini objavila zmanjšanje števila odraslih kadilcev po svetu.

Rüdiger Kreich, direktor promocije zdravja pri Združenih narodih, je na tiskovni konferenci v Ženevi potrdil, da je število odraslih kadilcev po vsem svetu doseglo 1,25 milijarde ljudi.

Rekel je: “To je zadnja številka, ki smo jo dobili iz poročila o svetovnih trendih, ki ga bomo izdali danes. Vendar to tudi pomeni, da se je število zmanjšalo za 19 milijonov kadilcev v primerjavi s tistim, kar je bilo pred dvema letoma, in to je prvič smo bili priča takšnemu upadu.”

To pomeni, da se je svetovna poraba tobaka zmanjšala z enega od treh odraslih leta 2000 na enega od petih odraslih leta 2022.

Afrika je ohranila vodstvo glede nizke stopnje porabe tobaka, saj se je odstotek zmanjšal z 18 % leta 2000 na le 10 % leta 2022.

Po poročilu ZN najhitreje upada poraba tobaka v državah z nižjim srednjim dohodkom, medtem ko je v jugovzhodni Aziji največ kadilcev.

Kirsch je dejal, da Evropa predstavlja problem, saj tam število kadilcev, zlasti med ženskami, zelo hitro narašča.

Kirsch je posvaril tudi pred kajenjem elektronskih cigaret, za katere je potrdil, da zelo prizadenejo otroke in jim olajšajo uživanje tobaka.

Glede na poročilo vsaj 37 milijonov otrok, starih od 13 do 15 let, trenutno uživa neko obliko tobaka, številne države pa so ugotovile zaskrbljujoče stopnje uporabe e-cigaret tudi med najstniki.

Trend e-cigaret

Elektronske cigarete so v zadnjih letih pridobile veliko popularnost in postale trend, ki se je razširil predvsem med najstniki in mladimi, ki so se jim te cigarete v vseh vrstah, barvah in okusih zdele bolj privlačne, tako da je njihovo preizkušanje postalo vodilo. slediti zahtevam sodobnega življenja.Elektronsko kajenje je tudi enostavnejše in priročnejše za uporabo.Kjerkoli in kadarkoli. Kdor se loti elektronskega kajenja, se vanj poglobi do pretiravanja, kar s seboj nosi številna tveganja, opozarjajo zdravniki. Še huje pa je, da sredstva za promocijo e-cigaret le-te naredijo privlačnejše za širjenje v širšem obsegu, tako da se jim mladi težko uprejo in sčasoma dosežejo točko odvisnosti od njih, v nasprotju z trženjskih kampanj, ki prispevajo k nadaljnjemu širjenju e-cigaret, manjkajo vsesplošne kampanje za širjenje ozaveščenosti o nevarnosti njihove uporabe, priča smo le sramežljivim opozorilom zdravnikov specialistov pred tem nevarnim pojavom, po njegovi škodljivosti za zdravje je začelo postajati jasno.

Kratkotrajne škode e-cigaret

E-cigarete so se glede na znanost pojavile v razmeroma kratkem času, kar ne omogoča potrditve njihove dolgoročne škode zdravju, Aoun pa pojasnjuje, da so kratkoročne škode, ki se pojavijo neposredno ob uporabi, postale jasne in dokazane. in to lahko potrdimo že zdaj, saj e-cigarete vsebujejo strupene snovi, ki jih najdemo v običajnih cigaretah, čeprav v nekoliko manjši količini, na primer, snovi, ki povzroča kašelj, je v njih prisotnih 18 odstotkov manj, ne več , v primerjavi s klasičnimi cigaretami, medtem ko marketinške kampanje zanje kažejo, da vsebujejo 90 odstotkov manj strupenih snovi, prav tako je glede nikotina prisoten v zadostnih količinah, da povzroča zasvojenost, in sicer v različni meri glede na vrste elektronskih cigaret. cigarete, razširjene po različnih državah sveta, od katerih najdemo več kot 250 znamk z več kot 150 različnimi okusi, vsebujejo sestavine, ki jih najdemo pri rednem kajenju, vendar v različnih razmerjih, medtem ko škode ostajajo enake, ob zavedanju, da okusi v e-cigaretah so dejansko prisotni v hrani, vendar je njihova nevarnost v segrevanju in ta raznolikost okusov in barv je del marketinških načrtov, da bi ta pojav vedno bolj širili med mladino in jo naredili bolj privlačno .

Dejansko dokazani neposredni simptomi, ki jih povzroča, so bolečine v prsih, astma, neposredna poškodba pljuč, pekoč občutek v očeh, študije so pokazale tudi, da zvišuje krvni tlak, težave s srcem in pljuči, pospešuje srčni utrip, in povzroča hudo težko dihanje. To je tisto, zaradi česar je FDA posvarila pred njim. Njegova uporaba, vendar do zdaj Aoun poudarja, da ga uradni organi še nikoli niso prepovedali, temveč le opozarja na njegove nevarnosti, še posebej, ker obstaja o tem še ni dovolj podatkov, poleg velikih dobičkov, ki se z njim dosegajo, presegajo tiste, ki jih dosegajo običajne cigarete.

Industrija elektronskih cigaret se zdi nevarnejša od običajnih cigaret, saj so njihovi proizvajalci odkrili najboljše načine za povečanje stopnje zasvojenosti in jih pospešeno promovirali, da bi se lahko še bolj razširile predvsem med mladimi. Vsebuje celo komponente, ki ob uporabi povečajo stopnjo absorpcije nikotina v telesu, njegova zasnova, barve in okusi pa so dejavniki, ki so prispevali k temu, da je postala bolj priljubljena in privlačna za mlade, da jo tržijo.

Leave A Reply

Your email address will not be published.